Sony heeft zojuist de langverwachte 400 mm f / 2.8 G Master prime-lens onthuld. Het E-mount ecosysteem van Sony heeft nu dan eindelijk een snelle super-tele (prime)lens die is ontworpen voor sport- en natuurfotografen, en de ideale combo met de Sony A9 maar zal op mijn A7III ook zeker niet mistaan.

De nieuwe Sony 400 mm f / 2.8 GM OSS is de eerste super-telefoto prime in de E-mount opstelling. De bestaande Sony 100-400mm G Master-lens kan hetzelfde bereik bieden, maar het is een zoomlens met een variabel maximaal diafragma van f / 4.5-5.6 (dus deste meer je inzoomed de kleiner je diafragma opening wordt).

De nieuwste lens van Sony combineert optische kwaliteit met indrukwekkende fysieke specificaties. Het is ‘s werelds lichtste 400 mm f2.8 prime-lens, met een gewicht van slechts iets meer dan 3Kg.

Dankzij een innovatief optisch ontwerp met een beperkt aantal optische elementen en componenten van magnesiumlegering, biedt de lens “een mate van draagbaarheid en handzame manoeuvreerbaarheid die nog nooit eerder werd bereikt in een lens van zijn klasse”, zegt Sony. Het is ook niet front zwaar, waardoor fotografen gemakkelijker kunnen pannen tijdens het fotograferen, zowel op de hand als op een monopod (tripod maar dan mist ie 2 poten) :-).

Twee nieuwe high-speed XD (extreem dynamische) lineaire motoren stuurt de focusgroep in de lens, waardoor de bewegingsgerichte trackingprestaties van de lens aanzienlijk verbeteren. Speciale bewegingsalgoritmen helpen de ruisniveaus te beheersen terwijl vertraging en instabiliteit worden geminimaliseerd.

Er zijn verschillende bedieningsknoppen op de lens, waaronder aanpasbare focus-hold-knoppen op 4 plaatsen, een Full-time DMF-switch (om op elk moment handmatig scherp te stellen), een focusring met Lineaire respons MF (voor fijnregeling van handmatige scherpstelling ), drie verschillende optische stabilisatiemodi (een nieuwe modus 3 helpt bij het kader van bewegende onderwerpen) en een functiering met de instellingen “Voorinstelling” en “Functie” (een prime in een Sony-lens).

Andere kenmerken en specificaties van de lens zijn onder meer 3 fluorietelementen (die chromatische aberratie minimaliseren en kleurverloop onderdrukken), een Nano AR-coating (die reflecties, verblinding en nevenbeelden onderdrukt), een fluorcoating (die stof en vingerafdrukken weerstaat), een 11 -blade cirkelvormig diafragma voor romige bokeh, compatibiliteit met Sony’s 1.4x en 2x teleconverters, en een carbon fiber kap (dat is sterk, licht en bestand tegen stof en vocht).

Hier is een video van waarin sportfotografen Bob Martin en Nick Didlick hun gedachten delen over het gebruik van de lens:

Zoals je zou verwachten, is een lens van dit kaliber en met deze functies niet goedkoop: de Sony FE 400mm f2.8 GM OSS is verkrijgbaar bij Kamera-Express en heeft een prijskaartje van € 11.999.