Sony heeft nu officieel firmware 5.0 vrijgegeven voor de Sony a9, die het autofocussysteem op hun vlaggenschip full-frame camera supercharges met de toevoeging van Real-Time Tracking en geavanceerde Real-time Eye AF met andere functies en door de gebruiker gevraagde workflowverbeteringen. In januari van dit jaar, tijdens de lancering van de a6400, heeft Sony voorlopige details van firmware 5.0 al vrijgegeven en kunnen de A9 gebruikers dan ook nu de firmware-update downloaden.

Firmware-update 5.0 voor de Sony α9 voegt Sony’s nieuw ontwikkelde, AI-gestuurde Realtime Tracking-modus toe, ontworpen om fotografen nauwkeurige en robuuste onderwerptracering te geven. Real-time tracking maakt gebruik van het nieuwste AF-algoritme van Sony (met inbegrip van op artificiële intelligentie gebaseerde objectherkenning) om onderwerpen met een waanzinnige nauwkeurigheid te detecteren en te volgen.

Het Sony a9 AF-systeem was het al topnotch en de nieuwste functionaliteit toegevoegd in firmware 5.0, maakt de A9 een nog krachtiger camera voor die fotografen die de nieuwste en beste AF-prestaties en beeldkwaliteit eisen van een full-frame mirrorless camera, een marktsegment waarin Sony momenteel domineert.

Real-time tracking AF werkt samen met geavanceerde Real-time Eye AF, een andere grote functie in firmware 5.0. De nieuwste versie van Sony’s Real-time Eye AF maakt ook gebruik van AI-gebaseerde objectherkenning, wat resulteert in een ongekend snelheidsniveau en prestaties voor het vergrendelen van de focus op de ogen van een onderwerp.

Bovendien kunnen fotografen met Real-time Eye AF nu oogdetectie activeren door de ontspanknop half in te drukken en kunnen ze genieten van nauwkeurigheid bij het volgen van de scherpstelling, zelfs als de ogen van een onderwerp tijdens het fotograferen tijdelijk niet zichtbaar zijn.

Voor video-shooters krijgt de Sony a9 ook Fast Hybrid AF voor video, in firmware v5.0, die nu een vloeiendere en nauwkeurigere focus biedt tijdens video-opnamen, zelfs als / wanneer voorwerpen voor het onderwerp bewegen.

Dankzij een nieuwe instelling voor AF-gebiedscirculatie kunnen de AF-punten snel worden verplaatst tussen de boven-, onder-, linker- en rechterkant. Dit is perfect voor sport- en andere opnamesituaties waarbij het onderwerp vaak van de ene naar de andere kant van het beeld beweegt.

Sony a9 Real-time Tracking in Firmware 5.0:

Met Firmware versie 5.0 krijgt de Sony α9 ook verschillende door de klant gevraagde functies:

– Proxy-opname voor 4K-video
– Gelijktijdige opname van 4K-films en low-definition (720o) proxy-bestanden
– Meer opties voor XAVC S HD video-opname:
– 60p 25M en 30p 16M zijn toegevoegd aan Record Setting.
– Nieuw menu Mijn nummer
– Aangepast aangepast toetsmenu
– Verbeterde touchpad-mogelijkheden
– Er is een touchpad-functie voorzien waarmee u de positie van het scherpstelkader kunt verplaatsen door met uw vinger op de monitor te slepen als een touchpad.
– De scherpstelpositie beweegt in overeenstemming met de hoeveelheid beweging van uw vinger op de monitor.
– Verbeterde dual-card-functionaliteit
– Verbeterde tagging

Sony heeft bevestigd dat ze later in de zomer firmware-update 5.0 met firmwareversie 6.0 zullen opvolgen, waardoor real-time dierlijke AF wordt toegevoegd, waardoor de Sony a9 kan worden ingesteld om onderwerpherkenning en oogcontrole op dieren uit te voeren als intervaltimer, configureerbaar via een nieuw intervalmenu.

Ga voor meer informatie en om de firmware 5.0 te downloaden naar Sony’s website.